Fotot som etsat sig fast

kamera

Av alla foton jag minns så finns det ett som sticker ut och som jag alltid återkommer till i tankarna då och då. Det är en hemsk bild. En mardrömsbild tagen av en sydafrikansk fotograf i Sudan 1993. Bilden föreställer en liten utsvulten sudanesisk flicka som framåtlutad på armarna kollapsat på den torra karga marken. Bakom henne sitter en gam och väntar. Den grymma verkligheten och världens elände fångad i ett enda fotografi.

Bilden fick namnet “Struggling girl” men kallas numer främst för flickan och gamen. Kanske har du också sett bilden jag pratar om?

Fotot speglar en humanitär katastrof, men den kom också att skapa en debatt om journalisternas roll i katastrofsituationer. Vad hände med den lilla flickan? Vad gjorde fotografen? Det är frågor som man som betraktare oundvikligen ställer sig.

Svaret kom att uppröra många. Den journalistiske fotografen Kevin Carter som tog bilden gjorde ingenting. Han tog bilden och jagade iväg gamen. Vad som hände den lilla flickan sen är det ingen som vet.

Jag har läst att en av förklaringarna till att Carter inte gjorde något var för att han var rädd att smitta flickan som var försvagad av svält. Något hjälparbetare han åkte med hade sagt till honom. Det som inte heller syns på bilden är att flickan befann sig i närheten av att hjälpcenter.

Livet som fotograf i katastrof- och konfliktområden tog hårt på Kevin Carter som begick självmord bara några månader efter att bilden togs. Under sitt 33-åriga liv hade han då hunnit med att bland annat bevittna svältkrisen i Sudan och oroligheterna i Sydafrika. Han hade också förlorat sin vän som blev skjuten till döds under ett fotouppdrag i Sydafrika.

Bang-Bang Club

Vill du veta mer om Kevin Carter och det gäng av nyhetsfotografer han tillhörde kan du se filmen Bang-Bang Club som skildrar deras arbete. Med i denna klubb fanns också Greg Marinovich vars bok är utgångspunkten för filmen. Marinovich har också vunnit ett pulitzerpris. Han vann sitt 1991, för ett foto han tog 1990 i Sydafrika mitt under en sammandrabbning mellan väpnade meningsmotståndare. Även hans foto är fruktansvärt och visar människans grymhet. I fotot syns hur en aktivist sätter eld på en annan människa.

Marinovich har fotat i många krigshärdar och på hans webbsida kan du se en del av alla de foton han tagit. Jag varnar dock för starka bilder.

Nyhetsfotografer och journalister – viktiga!

Nyhetsfotograferna i oroshärdar gör ett mycket viktigt jobb enligt mig. De hjälper oss att inse det som inte går att föreställa sig. De dokumenterar det vi inte är på plats och ser med egna ögon, det vi inte kan förstå eller tro på enbart genom att läsa en text. En bild säger mer än tusen ord brukar man ju säga, och även om det är en klyscha så blir det inte mindre sant för det.

Dock vill jag inte förringa journalisternas arbete. De journalistiska reportagen tillsammans med nyhetsfotografernas bilder skapar den helhet vi behöver för att förstå vad som pågår i ett konfliktområde.

Bilderna har också en historisk betydelse. De hjälper oss att inte glömma och påminner oss om att inte upprepa samma misstag.

Vilka foton har etsat sig fast i ditt minne?