Granit och morän

Nu har jag lyssnat igenom Winnerbäcks senaste album Granit och morän. Jag skrev ju i förra inlägget att jag har svårt för just låten Granit och morän och därför har dragit mig för att lyssna på skivan. Men nu så är det gjort och visst fanns det några guldkorn även på denna skiva förutom  Köpt en bil som jag gillar!

Albumet börjar bra med låten Lågsäsong! Jag gillar både text och musik. Det här är nog en av Winnerbäcks mest samhällsreflekterande och samtidsskildrande skivor och jag gillar det. Dock faller inte alla låtar mig i smaken. Men så är det nästan alltid tycker jag, man gillar inte alla låtar på en skiva.

En annan låt på nya albumet som jag gillar är Sysselmannen. Jag gillar också Blues of a Salesman och En vän i solen. Men allra bäst på skivan är Köpt en bil! Ta bara de här underbara raderna:

“jag har aldrig dansat tango,
det kan vara någonting för mig,
i alla fall den finska varianten,
och i alla fall med dig!” 

Ur Köpt en bil av Lars Winnerbäck

Man kan inte annat än att bara älska den versen. På fyra rader lyckas han fånga den där känslan av att tillsammans med rätt person så vågar man öppna upp, man blir nyfiken och vågar testa allt. Detta utan att det blir klyschigt eller sentimentalt.

tatueringNär jag besökte Lasses webbsida så såg jag att de hade startat ett instagramkonto dit fansen kunde skicka in bilder på sina Winnerbäckrelaterade tatueringar. Jag hade ingen aning om att folk tatuerade in hans texter och hans porträtt!

Om du vill se tatueringarna ska du kolla in winnerbacktattoos på Instagram. En tatuering som jag såg att flera hade gjort var textraden “Den vackraste stunden i livet var den när du kom” ur låten Kom änglar. Någon hade skrivit personens namn, andra att ett datum under. Jag antar att de syftar på sina barns födelse, men säker kan jag inte vara. Ett fint initiativ tycker jag.

En annan vanlig tatuering var “Livet är en dans på rosor men det är en dans med svåra steg” ur låten Fröken svår.

Själv vet jag dock inte om jag har någon speciell textrad jag skulle vilja tatuera in. Många av de bästa raderna i Winnerbäcks låtar är ganska mörka och dystra och det kanske inte är något man vill tatuera in. Men om jag måste välja skulle det i så fall bli någon av dessa textrader:

“Allt jag vill ha finns här” – Från Winnerbäcks låt “Det gick inte”

“Jag tror det bor en liten hjälte i varenda liten flopp” – Från Winnerbäcks låt “Aldrig riktigt slut”

“För det finns nåt bra och stort i alla om och alla men” – Rad ur “Aldrig riktigt slut” av Lars Winnerbäck.

Har du någon musiktext intatuerad? Berätta gärna!