Magnus Ugglas sommarprat

I går lyssnade jag igenom Magnus Ugglas sommarprat i P1 (man kan lyssna på alla sommarpratarna i efterhand på SR:s webbplats om man vill).

Jag har alltid varit fascinerad av Magnus Uggla och hans musik som är humoristisk och medryckande, men ibland också med ett allvar under den humoristiska ytan.

Nu är jag ju lite för ung för att ha följt hans karriär från början. Därför blev jag förvånad över att höra att han haft så stora problem i sin musikkarriär med dåliga recensioner och kritiska kollegor. Jag trodde han var en etablerad och respekterad artist i musikvärlden. Men tydligen har han blivit väldigt sågad av recensenter och kollegor som inte tycker hans musik är fin nog.

Vilken tur då att de inte bestämmer vad lyssnarna ska tycka för trots de negativa recensionerna så har ju Magnus Ugglas låtar blivit väldigt populära hos folket. Det kan ju i alla fall vara en viss tröst även om jag förstår att man som artist vill bli erkänd av sin egen bransch.

En av mina favoritlåtar med Magnus Uggla är “Pärlor åt svin”. Jag gillar också “Efterfest” och “Kung för en dag”!

Magnus Uggla var ju med i TV-programmet Så mycket bättre tillsammans med Olle Ljungström bland annat. Där gjorde han en tolkning av Ljungströms låt “Jag och min far” som blev en jättesuccé. Han ändrade lite i texten för att göra den mer personlig och i programmet Min Sanning på SVT berättade han lite mer om sin relation till sin pappa och om låten.

Jag gillade Ugglas tolkning, men Ljungströms original är nog ändå favoriten.

Förutom musiken har ju Magnus Uggla gjort en hel del annat. Jag har hört honom i radio, sett honom i ett eget tv-program och nu har jag förstått att han även gjort revy, medverkat i filmer med mera. Så han har verkligen många strängar på sin lyra och inte minst ordets och musikens gåva.

Jag blev dock lite förvånad över att han spelade så mycket countrylåtar i sitt sommarprogram. Det hade jag inte trott att han gillade! Jag blev lite nyfiken så jag bestämde mig för att googla lite för att läsa mer om hans relation till countrymusik och fann en recensent som var lika förvånad som jag. En annan recensent gav honom fyra getingar för musikvalet eftersom det tydligen inte spelas så mycket country i sommarprogrammen.

Vad jag inte hittade var någon info om Ugglas countryintresse. Men jag fick i alla fall veta att han ska medverka i nästa omgång av Stjärnorna på slottet. Jag brukar inte titta på det programmet, men jag kanske får göra ett undantag den här gången! Det verkade dessutom som att lite mer anonyma kändisar skulle medverka som inte har synts överallt redan och tjatats ut. Så det kan ju kanske bli intressant. Vi får se.

I nästa inlägg tänkte jag skriva lite om skivomslag, blev inspirerad av Magnus Uggla! Så häng med 🙂