Minnesvärda foton

Fotografier

Jag skrev ju här i bloggen om ett foto som etsat sig fast i minnet. I dag tänkte jag fortsätta på det spåret och ta upp några berömda foton som vi alla säkert känner igen eller känner till på något sätt.

Människa mot pansarvagnar på Himmelska fridens torg

Ett av dessa oförglömliga och historiska foton är det som togs vid Himmelska fridens torg i Kina 1989. Fotografen Stuart Franklin fångade ögonblicket då en man ställde sig framför en konvoj av pansarvagnar och hindrade deras framfart. Jag har senare läst om hur han fick smuggla ut filmen ur landet för att undvika att filmrullen konfiskerades av de kinesiska myndigheterna.

Tennis Girl

En lite mer naken klassiker är bilden Tennis Girl som visar en tennisspelerska bakifrån. Hon har dragit upp kjolen och stödjer ena handen på den ena nakna skinkan. Bilden har blivit en klassiker och är tagen av Martin Elliot. Den var från början gjord som en almanacksbild och sen även som poster. Kvinnan på bilden hette Fiona Butler och hade en relation med fotografen, vad jag förstått så har hon ingen rätt till royalties för fotot.

Bilden togs på 70-talet och även om den anspelar på sex så gillar jag den. Den har stil och en konstnärlighet som tilltalar mig till skillnad från många andra sexistiska bilder.

Det har gjorts en hel del imitationer av fotot och likaså parodier. Det är bara att titta på dem så förstår man snabbt att Tennis Girl spelar i en klass för sig!

Lyndon B. Johnson svär eden

En historisk bild som nog många känner igen är den när Jackie Kennedy står bredvid Lyndon B. Johnson då han svär presidenteden inne i Air Force One efter att John F. Kennedy mördats. Året är 1963 och tittar man noga på fotografiet ser man att Jackie har fläckar av blod på dräktjackan.

När jag tittar på fotot blir jag illamående. Om jag inte hade vetat omständigheterna bakom hade fotot inte framkallat de känslorna såklart. Men när man vet bakgrundshistorien blir bilden väldigt gripande.

Einsteins tunga

Ett porträtt som blivit världsberömt är fotot på Albert Einstein som räcker ut tungan. Fotografen som tog bilden hette Arthur Sasse som passade på att ta en bild på Einstein när han lämnade sin födelsedagsfest 1951. Enligt wikipedia så beställde han själv ett antal kopior på fotot så han måste ha uppskattat det!

Det är fantastiskt hur vissa bilder blir ikoniska och oförglömliga. En del blir viktiga i historiebeskrivningen, något att hänga upp händelser och minnen på för nutida och framtida generationer. Andra blir konstverk eller vackra eller grymma skildringar av verkligheten.

Vinnarfoton som fastnat i minnet

Förutom dessa så har vi nog alla en del foton som fastnat i minnet. Jag är ju pokerintresserad och ett foto av pokerlegenden Doyle Brunson sittandes med alla sina VM-armband runt handlederna är en bild jag minns tydligt. Mer om Doyle Brunson och poker kan du läsa på till exempel spelapoker.se. Vinnarbilder är för övrigt ofta sådana som lätt fastnar i minnet. Jag kommer ihåg bilden på Martin Jacobson, en annan pokerspelare. Han vann VM 2014 och fotades framför den gigantiska vinsten på 10 miljoner dollar i kontanter hållandes sin vinnarhand. En fantastisk bild och en fantastisk händelse i svensk pokerhistoria. Mer om den finns att läsa här.

Posei i nästa inlägg

Nästa inlägg tänkte jag ägna åt något helt annat! Poesi som jag uppskattar väldigt mycket men som jag tyvärr läser alldeles för lite av nuförtiden. Skriv gärna och inspirera mig!