Poesi

Jag älskar poesi! Förut skrev jag mycket dikter och läste även en hel del. Av någon anledning har jag glidit iväg från det mer och mer. Kanske har jag inte ron att sätta mig ner och skriva. Kanske är det att jag inte känner något behov av det.

Jag läser som sagt inte hellre så mycket poesi nuförtiden. Förut så plöjde jag igenom Bruno K. Öijer, Cornelis Vreeswijk, Bob Hansson, Thomas Tranströmer, Nils Ferlin med flera. Anledningen till att jag inte läser så mycket beror nog på att jag inte riktigt vet vad jag ska läsa. Så har du något tips på en bra poet så hör av dig!

I dag tänkte jag berätta lite mer om mina absoluta favoritpoeter och dikter. Jag börjar med mannen som öppnade mina ögon för poesin: Nils Ferlin.

Under sitt liv skrev Nils Ferlin sju diktsamlingar, en av dem gavs ut efter hans död, och vad jag vet är nästan alla dikterna på rim. Han levde mellan 1898-1961 och satte så stort avtryck att hans staty har rests i både Stockholm och Filipstad.

En av favoritdikterna av Ferlin är Fåfänglighet som fanns med i hans första diktsamling En döddansares visor som kom ut 1930:

Jag har klättrat på önskningens stege,
jag har klättrat så långt att jag vet
att den stegen är hög som en himmel
och djup som en evighet

Rader från dikten Fåfänglighet av Nils Ferlin

Detta var bara några rader ur dikten Fåfänglighet, de ger inte hela dikten rättvisa, så läs den! Den är suverän precis som många av hans verk.

Här kommer en dikt av Jonas Alert som jag tycker mycket om. Den är kort så jag skriver den i sin helhet.

Äntligen ett oväder.
Ett slagregn som inte tystnar i oss.
Alla måste vi ta någon annan
någon annanstans.

Jag, som vakat med denna beredskap,
är upplöst,
och till sist bevarad.

Dikt av Jonas Alert ur samlingen In mellan stammarna.

En klassisk välkänd dikt som är en stor favorit hos mig är Det är vackrast när det skymmer av Pär Lagerkvist. Du känner säkert igen denna vers:

Allt är ömhet, allt är smekt av händer
Herren själv utplånar fjärran stränder
Allt är nära, allt är långt ifrån
Allt är givet människan som lån

Från Pär Lagerkvists dikt Det är vackrast när det skymmer.

Denna dikt har blivit tonsatt av flera personer. Min favoritversion har Bo Sundström och Frida Öhrn gjort. Du kan lyssna på den här:

Bo Sundström och Frida Öhrn har gett ut en hel skiva med dikter av Pär Lagerkvist. Den heter Den lyckliges väg och kom ut 2007. Pär Lagerkvists dikt är inte den enda som blivit tonsatt. Även en del av Nils Ferlins dikter har blivit till sånger, likaså Gustaf Fröding som fått några av sina verk tonsatta och inspelade av bland annat Mando Diao och Sven-Ingvars.

Här är tips på några dikter som blivit tonsatta!

I ungdomen av Gustaf Fröding – Mando Diao
April och tystnad av Thomas Tranströmer – Emma Tranströmer och Andreas Kreuger.
Du liv av Dan Andersson – Sofia Karlsson

Här kommer några poeter du absolut måste läsa!

Bruno K. Öijer – Kolla in dikten “Det svarta puzzlet”
Pär Lagerkvist
Stig Dagerman
Nils Ferlin
Edith Södergran
Tomas Tranströmer
Karin Boye
Wilhelm Ekelund