Winnerbäck – en favorit

Musik är en stor del av mitt liv. Men det går i perioder. Ibland lyssnar jag knappt alls och ibland lyssnar jag dygnet runt. En av mina favoritmusiker är Lars Winnerbäck som jag upptäckte för många år sen. Jag tror det var i slutet av 90-talet eller början av 00-talet som jag för första gången hörde honom och fastnade.

Sen dess har jag köpt alla skivor och gått på flera konserter. Det sägs att han har en av de bästa publikerna och jag kan bara instämma. Han har en bred skara av hängivna fans, unga och gamla som troget köper biljetter till hans spelningar och sjunger med i låtarna.

En intressant musiker!

Jag har svårt att sätta fingret på varför jag gillar Winnerbäck. Jag tror att det är för att jag gillar själva musiken, samma sak med hans stil på texterna och att de känns äkta. Jag gillar också att han experimenterar med lite olika grepp och att han då och då samarbetar med andra musiker samt ibland väver in politiska referenser i sina texter

Många musiker kör på med samma stil år efter år och är livrädda för att nämna något politiskt. Här sticker Winnerbäck ut.

Skivorna

Om jag måste välja vilken av hans skivor som jag tycker allra bäst om så blir det Kom. På den skivan finns några av hans allra bästa låtar. Bland annat finns Hugger i sten, Kom ihåg mig, Söndag 13.3.99 och I Stockholm på den här skivan.

På konserter är Hugger i sten en riktig höjdpunkt. Publiken kan låten utantill och det brukar uppstå en fantastisk allsång.

Men det finns bra låtar på alla Winnerbäcks skivor! Den första han släppte var Dans med svåra steg och man märker att han utvecklats mycket på alla de år som förflutit. Min favorit på den skivan är Kom änglar. På en konsert sjöng han den som duett tillsammans med Lisa Ekdahl och det var fantastiskt vackert.

Dans med svåra steg kom ut 1996, så i år är det alltså 20 år sedan han gav ut sin första skiva! Bra jobbat att hänga i så länge. Totalt har det blivit 11 olika studioalbum under dessa år och så sent som i år kom den senaste, Granit och morän.

Tyvärr har jag inte lyssnat på den nya skivan. Jag gillade inte huvudspåret Granit och morän så jag har inte kommit mig för att lyssna på resten av skivan än, men det ska det bli ändring på. Funderar på att lyssna igenom den i kväll faktiskt. En av låtarna som jag hört och som jag gillar jättemycket är Jag har köpt en bil. Den är suverän.

Favoritlåtar

Här kommer en lista med mina favoritlåtar!

Kom änglar
Solen i ögonen
I dina ögon
Jag vill gå hem med dig
Sen du var här
Timglas
Åt samma håll
Faller
Brustna hjärtans höst
Dom tomma stegen
Hjärter dams sista sång
Tidvis
Min helande tröst
Kom hem nu
Om du lämnade mig nu
Kom ihåg mig
I Stockholm
Hugger i sten
Söndag 13.3.99
Järnvägsspår
Fribiljett mot himlen
Jag har köpt en bil

Låtarna är inte rangordnade utan detta är bara en lista på mina favoritlåtar. Jag har säkert glömt någon.